Ahad, 6 Julai 2014

Khasiat Buah Kurma

Assalamualaikum & hai-hai..

dah seminggu kita berpuasa kan..cepat jer masa berlalu..hari ni aku rasa nak siasat kelebihan buah kurma yang sangat-sangat popular apabila tibanya bulan Ramadhan..bila dah siasat tu of course la kena kongsi kan..hoho



Okey-okey ni kelebihan buah kurma :

* Buah Kurma dapat mencegah Penyakit Kronik Seperti Jantung & Kencing Manis , amalan   memakan buah kurma setiap hari boleh mengurangkan risiko seseorang itu diserang penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis kerana mengandungi zat galian seperti potasium, kalsium dan zat besi yang boleh menyihatkan sel darah merah.

* Buah kurma mampu memanaskan badan dan merangsang kesihatan wanita hamil dan anak yang dikandung, memudahkan wanita bersalin dan memberi tenaga tambahan

* Kanak-kanak digalakkan memakan lebih banyak buah kurma kerana ia memberi khasiat dari segi proses pembesaran, sekaligus membentuk minda kanak-kanak yang sihat.

* Buah Kurma Makanan Yang Paling Sempurna.Maksud Sabda Rasulullah s.a.w. : “Rumah yang tiada kurma nescaya penghuninya kelaparan.”
* Buah Kurma kaya dengan serat yang dapat mencegah dari mendapat barah usus.
* Sebutir kurma dapat membekalkan anda kalori yang cukup untuk aktiviti seharian dengan penuh semangat

* kurma bermanfaat untuk mengubati kekurangan darah kerana ada kandungan zat besi dalam kadar yang tinggi

* kurma dapat melancarkan kencing dan mencuci ginjal

* kurma dapat memelihara kelembaban dan kecerahan mata, serta menajamkan pandangan pada malam hari

* dan yang paling best, kurma dapat mengurangi rasa lapar yang amat sangat pada orang yang berpuasa dan kurma dapat menyediakan perut untuk menerima makanan dan mencegah konstipasi selepas seharian berpuasa...hehe

sumber :

http://fuh.my/10-khasiat-buah-kurma-yang-perlu-anda-tahu/

http://www.harakahdaily.net/index.php/terbaik-dari-blog/20761-kurma-buah-paling-berkhasiat-dalam-dunia


Psss : kurma ni makanan kegemaran Rasul kita tau, Nabi Muhammad S.A.W....^_^


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan