Ahad, 24 Januari 2016

Tarikh-Tarikh Penting UPU 2016/2017

                                                            Assalamualaikum & hai-hai



Seperti yang di janjikan, Untuk adik-adik yang bakal nak masuk u, politeknik ker, kolej komuniti ker tahun ni, akak kau ni dengan seikhlas hati tolong memberikan tarikh Penting UPU 2016/2017 yang perlu korang selalu update..


jangan ada yang terlepas tarikh dah la..kan ada yang menangis tak berlagu..


Pilih course yang korang minat dan sesuai dengan korang,,jangan main pilih jer,,jangan sebab kawan pilih yang tu, korang pun pilih sama,,kan susah nak survive kat u nanti...

pSSS: akak kau mendoakan yang terbaik untuk adik-adik akak ni..^_^

p/S: berbanyak Maaf dipinta jika saya lambat membalas komen Anda & Terima Kasih..^_^

Untuk maklumat tambahan dijemput ke post berikutnya >>>> http://akubudakkayu.blogspot.my/2016/01/maklumat-dan-info-penting-upu-20162017.html


PERKARA



TARIKH-TARIKH



Jualan Unik ID BSN Dibuka



Mulai 18 Januari sehingga 4 April 2016



Sistem Permohonan UPU Dibuka



Mulai 18 Januari sehingga 5 April 2016





Semakan Panggilan Temu Duga
(Untuk calon lepasan SPM/Setaraf)





11 Apr 2016 - 15 Apr 2016





Hebahan keputusan Kemasukan ke Universiti, Politeknik Konvensional/Metro/Kolej Komuniti dan ILKA menerusi pengambilan UPU bagi tahun 2016



09 May 2016 - 13 May 2016
 
Semakan Panggilan Temu Duga (Bukan Pendidikan) dan Ujian MEdSI
(Untuk calon lepasan Matrikulasi/Asasi, STPM/Setaraf dan STAM)



 
16 May 2016 - 21 May 2016



Semakan Panggilan Temu Duga (Pendidikan)
(Untuk calon lepasan Matrikulasi/Asasi, STPM/Setaraf dan STAM)



 
16 May 2016 - 19 May 2016



Permohonan Rayuan Kemasukan Ke Universiti/ Politeknik, Kolej Komuniti dan ILKA
(untuk calon lepasan SPM/Setaraf)



 
23 May 2016 - 27 May 2016



Hebahan Keputusan Rayuan Kemasukan Ke Universiti/ Politeknik, Kolej Komuniti dan ILKA
(Untuk calon lepasan SPM/Setaraf)



 
06 Jun 2016 - 10 Jun 2016

 
Hebahan Keputusan Kemasukan Ke UA/ Politeknik, Kolej Komuniti dan ILKA
(Untuk calon lepasan Matrikulasi/Asasi, STPM/Setaraf dan STAM)



 
08 Aug 2016 - 12 Aug 2016



Permohonan Rayuan Kemasukan Ke UA/ Politeknik, Kolej Komuniti dan ILKA
(Untuk calon lepasan Matrikulasi/Asasi, STPM/Setaraf dan STAM)



 
08 Aug 2016 - 12 Aug 2016



Hebahan Keputusan Rayuan Ke UA/ Politeknik, Kolej Komuniti dan ILKA
(Untuk calon lepasan Matrikulasi/Asasi, STPM/Setaraf dan STAM)





29 Aug 2016 - 31 Aug 2016




97 ulasan:

  1. Assalamualaikum tumpang tanya . Saya pelajar matrikulasi tahun 2014/2015 dan ada mohon uitm intake mac ini untuk degree dan sekiranya kalau saya tak dapat uitm ni boleh ke saya apply degree untuk bulan 9 2016?

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikummusalam..setahu saya result matrikulasi hanya boleh digunakan untuk sekali permohonan sahaja..
      untuk lebih kepastian awak boleh menelefon talian hotline UPU..

      Padam
    2. kalau terlepas beli no pin upu, kena tunggu next year la ye?

      Padam
    3. kalau terlepas beli no pin upu, kena tunggu next year la ye?

      Padam
  2. selamat menghabiskan pengajian n semoga grad dgn cemerlang. abam kie follow sini. no 145. tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. assalamualaikum kak .. bolehh syee tanyaa tak ? ade tak biase nya pembukaan num upu fasa2 untk lepasan spm ade tak kak selalu nyee untuk kemasukan akhir tahun 2016

      Padam
  3. Maksudnya saya hanya boleh amik diploma je lah lepastu kalau nk smbg bljar ? Lepastu , sekali permohonan tu termasuk ipts sekali ke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. dari pengalaman orang sekeliling begitu la..UPU hanya untuk universiti awam sahaja, tidak termasuk IPTS..
      lebih baik awak bertanya pada UPU, saya sendiri kurang pasti adakah result matrikulasi boleh digunakan untuk permohonan sesi lain..
      http://upu.mohe.gov.my/web/

      Padam
  4. Assalamualaikum. Tumpang tanya,tarikh permohonan asasi bila ye?

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  6. Salam kak,,untuk pilihan universiti dan course tu,kena pilih satu u sahaja atau boleh pilih u yang sama untuk course yg berlainan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh pilih satu u untuk berbagai course..dan juga boleh pilih course sama untuk berbagai universiti

      Padam
  7. [2/16, 6:56 PM] Madani Sriss Sab: Korang,ni nk brth,kalau ad sesape yg x isi lgi upu,korang kene isi dh,at least bhgian mklumat diri dlu sbb tarikh last untk isi bhgian mklumat diri tu kene buat smpai 18/2 ni aje,jngn bnyak tanye,sye pun dpt mklumat ini dri group sblh,sye pun dh risau ni sbb x isi lagi,😅😅😅,jdi nanti isi ye,tq atas kejesame korang..

    BETUL KE TARIKH LAST ISI MAKLUMAT DIRI 18HB FEB?

    BalasPadam
    Balasan
    1. dari tarikh yang saya tahu ianya adalah dari Mulai 18 Januari sehingga 5 April 2016..untuk maklumat lanjut sila ke laman web UPU

      Padam
  8. [2/16, 6:56 PM] Madani Sriss Sab: Korang,ni nk brth,kalau ad sesape yg x isi lgi upu,korang kene isi dh,at least bhgian mklumat diri dlu sbb tarikh last untk isi bhgian mklumat diri tu kene buat smpai 18/2 ni aje,jngn bnyak tanye,sye pun dpt mklumat ini dri group sblh,sye pun dh risau ni sbb x isi lagi,😅😅😅,jdi nanti isi ye,tq atas kejesame korang..

    BETUL KE TARIKH LAST ISI MAKLUMAT DIRI 18HB FEB?

    BalasPadam
  9. Salam , kalau saya pelajar sem akhir di politeknik pada tahun 2016 ni iaitu sampai april ni . Then mohon kat upu awal2x sebelum kputusan penuh diploma pada bulan 6 2016 ni bole tak . Sebab ingat terus nak smbung stdy . Bole ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. result @ transkrip diperlukan untuk sambung belajar..saya tidak pasti proses politeknik bagaimana, lebih baik awak bertanya pada pihak politeknik

      Padam
  10. Salam sis, nak tanya. Syarat untuk apply penerapan degree uitm dari diploma, perlukan keputusan muet ke ? Sebab saya baru nak ambik bulan 3 ni. And saya dah last sem diploma.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebelum ini result muet tidak diperlukan jika dari diploma uitm ke degree uitm..saya tidak pasti untuk tahun ini

      Padam
  11. Salam sis, nak tanya. Syarat untuk apply penerapan degree uitm dari diploma, perlukan keputusan muet ke ? Sebab saya baru nak ambik bulan 3 ni. And saya dah last sem diploma.

    BalasPadam
  12. salam sis..bila boleh mohon penerapan degree uitm dari diploma untuk sesi bulan 9 punya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. awak perlu selalu update portal kemasukan ke UiTM..
      ni url nya : http://online.uitm.edu.my/index.cfm

      Padam
  13. Salam sis, biasanya intake untuk diploma ukur bahan bulan berapa ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tarikh Kemasukan melalui upu adalah sama

      Padam
  14. Salam sis, nak tanya, sya x sempat nk mohon upu bulan febrary-april sebab result practical sya belum keluar lagi. Ada tak permohonan upu kali kedua dalam tahun ni? Sya nak amik degree

    BalasPadam
    Balasan
    1. Permohonan melalui upu hanya sekali setahun, untuk permohonan lain sila ke laman web kemasukan ke universiti yg awak berminat..d stu disertakan tarikh dan cara kemasukan

      Padam
  15. Salam kak, sy nk tanye, klu terlepas buat permohonan upu fasa 2 masa awal bulan 5 baru tu, akan ade dibuka lg x akn dtg? Klu x buka, maksudnya sy x ada peluang masuk ke ipta ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Permohonan melalui upu hanya sekali setahun..
      Permohonan lain perlu melalui laman web universiti yg awak berminat..d laman web tersebut sertakan tarikh dan cara memohon..don't worry

      Padam
    2. Permohonan melalui upu hanya sekali setahun..
      Permohonan lain perlu melalui laman web universiti yg awak berminat..d laman web tersebut sertakan tarikh dan cara memohon..don't worry

      Padam
    3. Biasanya, bila pihak universiti bakal mengeluarkan notis tarikh dan cara memohon?

      Padam
  16. Salam kak, sy nk tanye, klu terlepas buat permohonan upu fasa 2 masa awal bulan 5 baru tu, akan ade dibuka lg x akn dtg? Klu x buka, maksudnya sy x ada peluang masuk ke ipta ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. terlepas permohonan tidak bermaksud awak tidak dapat ke universiti, awak boleh memohon melalui laman web kemasukan universiti yang awak bermint, disini akak sertakan link..

      http://akubudakkayu.blogspot.my/2015/09/laman-web-kemasukan-ke-institut.html

      Padam
  17. Salam.. akak klu terlepas beli pin UPU fasa ke 2? ada peluang lgi tak nak masuk ipta utk intake thun ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. jika tidak melalui UPU, awak boleh mohon melalui laman web universiti yang awak berminat..

      http://akubudakkayu.blogspot.my/2015/09/laman-web-kemasukan-ke-institut.html

      Padam
  18. Salam, untuk fasa 2 ada panggilan temuduga jugak ke nanti?

    BalasPadam
    Balasan
    1. depend pada universiti itu sendiri

      Padam
  19. salam. akak, bila ye tarikh untuk apply upu for 2nd intake 2016/2017?

    BalasPadam
    Balasan
    1. permohonan melalui UPU hanya sekali setahun, permohona seterusnya adalah melalui laman web universiti itu sendiri

      Padam
  20. Hi sister !! bila tarikh untuk permohonan upu fasa kedua untuk pelajar 2016/2017??

    BalasPadam
  21. Hi sister !! bila tarikh untuk permohonan upu fasa kedua untuk pelajar 2016/2017??

    BalasPadam
  22. Hi sister !! bila tarikh untuk permohonan upu fasa kedua untuk pelajar 2016/2017??

    BalasPadam
    Balasan
    1. untuk pengambilan IJAZAH ker?
      fasa kedua selepas result STPM/matrikulasi sudah keluar

      Padam
    2. Permohonan melalui upu hanya sekali setahun..jika anda gagal untuk permohonan melalui upu, anda boleh mohon melalui laman web kemasukan ke universiti yang anda berminat..untuk tarikh permohonan atau syarat2 sila ke laman web kemasukan universiti yg awak berminat

      Padam
    3. untuk politeknik ada fasa kedua kan ???

      Padam
    4. For poly, i don't know how to apply for second phase..for more information and date, u should go to polytech website

      Padam
    5. THANK YOU SO MUCH FOR YOUR INFORMATION SISTER

      Padam
    6. But I really heard tat for polytechnic had second intake!!

      Padam
    7. jika ada, untuk tarikh dan maklumat lebih lanjut sila ke laman web politeknik..
      http://www.politeknik.edu.my/portalbpp/index.asp

      Padam
  23. Salam akak. Bila intake kedua uitm ye? Bulan nov ke? Atau tahun depan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. diploma atau degree?
      kemasukan degree adalah pada bulan september,
      diploma adalah pada december

      Padam
  24. Salam kak,, bile tarikh ipta prmohonan tok kemasukan bln disember.??

    BalasPadam
    Balasan
    1. kemasukan december adalah perlu melalui laman web universiti itu sendiri..untuk senarai universiti sila ke link ini..
      http://akubudakkayu.blogspot.my/2015/09/laman-web-kemasukan-ke-institut.html

      Padam
  25. Salam..akak nak tanya betul ke bulan 11 ni ada permohonan upu sekali lagi ..ada kawan ckp ada ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. setahu akak, permohonan melalui UPU hanya sekali setahun, jika permohoan untuk ke IPTA untuk bulan 12, perlu melalui laman web kemasukan ke IPTA itu sendiri,,.untuk maklumat lebih lanjut sila ke laman web UPU

      Padam
  26. Salam..akak nak tanya betul ke bulan 11 ni ada permohonan upu sekali lagi ..ada kawan ckp ada ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setahu akak permhonan upu hanya setahun sekali..untk permohonan seterusnya sila ke laman web kemasukan u itu sendiri

      Padam
  27. Kak Nur, saya pelajar lepasan SPM 2015. Saya tidak dapat sambung belajar kerana masalah kewangan.Adakah saya dapat mohon UPU pada tahun 2017m

    BalasPadam
    Balasan
    1. Syarat2 upu sblum ni boleh jer..jika tanpa melalui upu, awk bolh mohon melalui laman web u yg awk mahu

      Padam
  28. Kak Nur, saya pelajar lepasan SPM 2015. Saya tidak dapat sambung belajar kerana masalah kewangan.Adakah saya dapat mohon UPU pada tahun 2017m

    BalasPadam
  29. Salam.. Pemohonan bagi lepasan diploma untuk ke ijazah pula bila ya tarikhnya ya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setiap universiti berbeza tarikh

      Padam
  30. Salam.. Pemohonan bagi lepasan diploma untuk ke ijazah pula bila ya tarikhnya ya?

    BalasPadam
  31. nak tanya..keputusan upu tuk stpm setaraf..akan dikeluarkan pada 8 ogos kan? jam berapa boleh menyemak keputusan tersebut..tq

    BalasPadam
  32. Kalau takde muet. Diterima tak masuk ntok intake degree.. mase isi online aritu takde plak dia minx muet..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dari uitm ke uitm bolh..universiti lain akak x tahu

      Padam
  33. Kalau takde muet. Diterima tak masuk ntok intake degree.. mase isi online aritu takde plak dia minx muet..

    BalasPadam
  34. Saya check upu then dia bagi tahu permohonan anda tiada dalam rekod. Bole bagi cara apa yg perlu saya buat skrng. Saya daa buntu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Awak perlu menelefon ke UPu..dan memberitahu masalah awak pada mereka

      Padam
  35. boleh tahu bila tarikh pendaftaran untuk pelajar rayuan ?

    BalasPadam
  36. Boleh tahu tak bila tarikh pendaftaran kemasukan untuk ke kolej komuniti bagi bulan november ?

    BalasPadam
  37. Boleh tahu tak bila tarikh pendaftaran kemasukan untuk ke kolej komuniti bagi bulan november ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mintak maaf atas kelewatan akak membalas comment anda..

      awak perlu ke laman web kolej komuniti untuk jadual

      Padam
  38. Salam , kalau upu bulan jan-april ni ada ke kos mbbs dengan dvm ? Sebenarnya upu ni bulan berapa ? Dan penerapan UiTM tu bila ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mintak maaf atas kelewatan akak membalas comment anda..

      1. untuk kos mbbs n dvm awak perlu tengok senarai kos yg ditawarkan upu pd masa tersebut
      2. UPU kebiasaanya pada awal tahun
      3. penerapan UITM bergantung kepada jadual kemasukan uitm, for detail awak perlu ke lawan web kemasukan UITM

      Padam
  39. salam akak nak tanya macam nak tahu tarikh isi utk second intake mcm mana. Sbb saya takot terlpas sbb first sy x dpt ag rayuan. Klo utk second intake kna tgok lama web ipt masing2 ke mcm mana. Ok tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu hafiz, second intake melalui IPT masing-masing..awak perlu ke laman web kemasukan IPT yg awak berminat

      Padam
  40. salam sis sy baru habis diploma, if sy nak amik muet sesi november 2016 result muet akan keluar around bulan may 2017.nak tanya boleh apply UPU bulan april 2017 without result muet?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau nak mohon degree kena ada muet baru dapat.

      Padam
    2. yup, untuk mohon degree awak kena ada result muet

      Padam
  41. Salam nak tanya..kalau terlepas permohonan untuk second intake untuk program ijazah ada tak peluang untuk memohon lagi

    BalasPadam
  42. Salam bole sy tanya , betul ke permohonan ke program ijazah sudah ditutup? Dan dimana bole sy tahu tarikh² penting permohonan . Terima kasih

    BalasPadam
  43. Saya nak tanya, saya baru nak duduki peperiksaan muet intake march ni. Bila saya boleh isi upu?

    BalasPadam
  44. Hi kak saya pelajar lepas stpm 2015 tahun lepas saya tak apply upu Kerana masalah keluarga nak Tanya chance saya dapat upu ok tak result saya 3.08 dan muet band 4 Kursus yang saya apply mainly sains sosial ? Plz Jawab kak saya sangat Tertekan takut tak dapat ape ape

    BalasPadam
  45. salam admin, nak tanya bila second intake untuk lepasan spm eh? sebab busy sgt kerja sampai terlupa nak check online, kalau dapat masuk untuk kemasukan julai pun ok

    BalasPadam
  46. salam admin, nak tanya bila second intake untuk lepasan spm eh? sebab busy sgt kerja sampai terlupa nak check online, kalau dapat masuk untuk kemasukan julai pun ok

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi sorry saya tolong jawab kan. Ya second intake untuk Uitm pada bulan julai 4hb. Jadi awak kene buat permohonan dekat laman web uitm. Harap membantu.

      Padam
  47. Salm admin sy nk tnye tarikh upu online
    Untk fasa2 bile akn dbkk yew bb sy terlps upu utk buln 2 pnye

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai awak. Maaf saya tolong jawabkan. Kalau terlepas awak kene mohon melalui laman web uni tu sendiri untuk second intake. Untuk uitm second intake pada 4 julai ya. Tapi itu bagi lepasan spm. Lepasan diploma saya tak pasti.

      Padam
  48. Salam Admin,saya ingin bertanya sekiranya sudah dapat tawaran untuk masuk ke Kolej Komuniti adakah saya boleh membuat rayuan untuk masuk ke Politeknik?Mohon pencerahan daripada admin.
    Terima kasih

    BalasPadam