Isnin, 3 Oktober 2016

Jus Roselle

Assalamualaikum & Hai-hai

weh,,dah lama aku tak update blog, busy sesangat.. T_T....
untuk hari ni aku nak cerita (cam tak sesuai guna jer guna istilah cerita) cara buat jus roselle..sebelum tu nak tanya ni korang ni kenal tak buah roselle tu aper????

untuk yang tak tahu, aku tunjuk gambar yer..nak lagi banyak gambar google la sendiri..

credit to The Earth of India

dari buah tu korang boleh buat jus atau jem tau, BUAH okey bukan bunga yer..
ni nak tunjuk step2 nak buat,,first and important kena la ada bahan:-

- Buah roselle ( Bergantung kepada saiz dan jumlah yang korang nak)
- Gula
-Air

cara-caranya adalah ;-

Dalam gambar tu ada benda bulat warna putih kuning hijau kan..okey, kalau korang ada buah fresh dari ladang korang kena pisahkan kelopak buah dari bijinya. Jangan direbus pulok..kalau korang beli yang kering biasanya biji tu dah takda, tinggal kelopok kering jer..


ini lah rupa kelopak yang dipisahkan dari bijinya..macam kelopak bunga ros..nak bagitau ni yang kelopak ni korang boleh makan terus..cer try apa rasanya..:P

 Masukkan air mentah/air paip ke dalam periuk periuk..bergantung kepada selera masing2..kalau nak cair masukkan air banyak2..kalau nak buat jadi cordial, masukkan air sikit jer, nak minum baru bancuh..jangan lupa tambah gula kalau malas nak bancuh nanti


masak la air bersama kelopak roselle dan gula sehingga gula hancur dan kelopak roselle tu luntur warnanya..bila dah siap tutup api..sejukkan..boleh la masuk botol untuk di simpan atau nak kalau nak minum terus masukkan ais..tadaaa...senang, sihat dan rasa macam kreatif sebab buat air tanpa perisa dan perasa,,hahaha

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan