Rabu, 21 Januari 2015

Resepi Cheesekut

Assalamualaikum & hai-hai
 
aku suka makan cheesecake, tapi tak suka makan dalam kuantiti yang banyak sekaligus, aku suka makan sikit-sikit. baru la tak muak sangat. hari tu aku dok godek-godek facebook, terjumpa la ada orang jual cheesekut, tapi aku rasa tak cukup nak bagi adik-adik lelaki aku makan kalau setakat bekas kecik macam tu, sekali hadap jer budak berdua tu, tak pasal-pasal aku yang tak sempat nak merasa.
 
Jadi dengan kuasa internet yang ada, aku search la resepi cheesekut ni, cari yang sedap punyer..kira kau gabung 2-3 resepi yang berlainan la..hehe..ubah jangan tak ubah, aku ubah sampai tu mudah sangat..untuk orang yang suka buat kerja senang macam aku ni boleh la buat yer..
 
dan adik lelaki aku jadi mangsa untuk diajak menemani kakaknya mencari cream cheese tu, korang nak makan sangat kan, kena la teman kakak korang ni..hahaha
 
 
bahan-bahan yang aku gunakan..simple jer kan?..
 
 
 
Bahan-bahan
Cream Cheese -250gm, aku pakai jenama TATURA, korang nak pakai jenama lain pun boleh, asalkan cream cheese jer tau..
Biskut - 4 segi, aku pkai yang jenama HUP SENG jer
 
Susu Pekat - 1/2tin jer
Fresh Milk untuk merendam biskut...sikit je nak pakai pon
 
 
 
Cara-Cara
 
 
Kite pukul cream cheese tadi sampai lunyai pakai mixer yer
 
bila cream cheese dah lunyai....masukkan susu yang 1/2 tin tadi, kalau suka manis tambah sikit lagi, kalau nak kurang lagi elok, takda la kena kencing manis..mix kan mereka berdua itu sampai sebati dan sedap, korang rasa la sikit, jangan banyak-banyak yer, nanti tak cukup nak buat cheesekut...hehe
 
Biskut tadi korang rendam la gaya gini...kalau nak lembut rendam lama sikit, kalo nak crunchy2, rendam kejap je dalam 30 saat ke dah kira cukup...
 
Pastu susun ler dalam loyang ker, turrpuware ker macam ni...lagi comel kalau bekas tu bentuk 4 segi..mula-mula susun biskut yang direndam tadi, lepas tu sapu dengan dengan cheese yang kite dah buat tadi atas biskut tu.. Then repeat semula rendam biskut, sapu cheese dan kalau korang nak letak nestum pun boleh, tabor jer atas cheese tu, tapi aku jenis nak buat kerja senang, so, nestum-nestum ni takda la yer...hehe..buat la sampai adunan habis..
 
tadaa!!!...dah siap cheesekut aku yang pastinya super sedap...hoho..boleh la masuk peti ais 3 -4 jam sebelum dimakan..
 
 ni la keadaan cheeseku aku selepas 4 jam, hero berdua tu telah menyantapinya..
 
rupanya selepas dipotong..Nampak macam senget-benget kan..tapi sedap uolss..hehe..try la buat..tak sampai 30 minit pun buat...budak-budak pun suka..modal pun sikit jer..
 
 psss: cedapp!!!..

20 ulasan:

  1. Salam..bestnye cheesekut..nampak sedap..boleh try ni.. :) Salam kenal yer.

    BalasPadam
  2. Salam..bestnye cheesekut..nampak sedap..boleh try ni.. :) Salam kenal yer.

    BalasPadam
  3. Terima kasih utk resipi. Saya baruuu je lepas buat cheesekut ikut resipi awak. Harap2 sedap! Hehe

    BalasPadam
  4. memang nmpk sedap hujung minggu baru leh try buat

    BalasPadam
  5. baru lepas buat cheesekut ikut resepi ni...xsabor nk tggu siap n makannnn!!!!huhu

    BalasPadam
  6. baru lepas buat cheesekut ikut resepi ni...xsabor nk tggu siap n makannnn!!!!huhu

    BalasPadam
  7. sedap sangat tu..teringin nak buat....

    BalasPadam
    Balasan
    1. try la buat..boleh mkn byk2..beli kat kedai xpuas..hehe

      Padam
  8. Salam..sis, sy dh buat ikut resipi sis..tq ye..anak2 suka sesgt

    BalasPadam
  9. Nk try jgk la...share resepi ya...

    BalasPadam
  10. Salam sis
    Kalau krim cheese just blender lada tu xguna mixer jadi x
    Hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya tak pernah try lagi tu..hehe..takut rosak pulak blender tu

      Padam
  11. Salam sis
    Kalau krim cheese just blender lada tu xguna mixer jadi x
    Hihi

    BalasPadam
  12. Resipi yang ringkas.. terima kasih berkongsi resipi..
    Ada masa jemput ke blog saya juga...
    http://beautyhealthylifestyle.blogspot.my/

    BalasPadam
  13. Respi yg simple sedap trma ksih kongsi resepi... anak2 sangat2 suka chesee kut

    BalasPadam