Ahad, 15 Februari 2015

Tarikh-Tarikh Penting UPU 2015/2016

Assalamualaikum & hai-hai



Untuk adik-adik yang bakal nak masuk u, politeknik ker, kolej komuniti ker tahun ni, akak kau ni dengan seikhlas hati tolong memberikan tarikh yang perlu korang selalu update, set dalam handfon korang tarikh-tarikh ni yer..PENTING!!!..

jangan ada yang terlepas tarikh dah la..kan ada yang menangis tak berlagu..
Pilih course yang korang minat dan sesuai dengan korang,,jangan main pilih jer,,jangan sebab kawan pilih yang tu, korang pun pilih sama,,kan susah nak survive kat u nanti...





PERKARA


TARIKH-TARIKH


Jualan Unik ID BSN Dibuka


Mulai 19 Januari sehingga 6 April 2015


Sistem Permohonan UPU Dibuka


Mulai 19 Januari, jam 12.00 tengahari sehingga 6 April 2015, jam 4.00 petang


Hebahan Keputusan SPM/STPM/STAM 2014


Minggu pertama Mac 2015


Hebahan keputusan kemasukan SPM/setaraf ke IPTA menerusi pengambilan UPU bagi sesi akademik 2015/2016



Minggu pertama Mei 2015


Pengemaskinian maklumat permohonan fasa 2 dibuka bagi pemohon lepasan STPM/setaraf


1 hingga 6 Mei 2015 (Tarikh sistem dibuka tertakluk kepada perubahan)


Hebahan keputusan Kemasukan ke Politeknik Konvensional/Metro/Kolej Komuniti dan ILKA menerusi pengambilan UPU bagi tahun 2015



Minggu ke-2 Mei 2015


Pendaftaran Pelajar bagi kemasukan SPM/Setaraf melalui UPU bagi sesi Akademik 2015/2016


Tarikh jangkaan sistem dibuka adalah pada 2 Jun 2015 (tertakluk kepada perubahan)


Pengemaskinian permohonan fasa 2 dibuka bagi pemohon lepasan Matrikulasi/Asasi


3 hingga 9 Jun 2015 (Tarikh sistem dibuka tertakluk kepada perubahan)


Hebahan keputusan Rayuan SPM/Setaraf menerusi pengambilan UPU bagi sesi Akademik 2015/2016


Minggu ke-2 Jun 2015


Pendaftaran Pelajar rayuan bagi kemasukan SPM/Setaraf melalui UPU bagi sesi Akademik 2015/2016


15 Jun 2015 (Tarikh pendaftaran adalah jangkaan sahaja, dan tertakluk kepada perubahan)


Pendaftaran Pelajar ke Kolej Komuniti menerusi pengambilan UPU bagi 2015


23 Jun 2015 (Tarikh pendaftaran adalah jangkaan sahaja, dan tertakluk kepada perubahan)


Pendaftaran Pelajar ke Politeknik Konvensional/Metro dan ILKA kecuali CIAST menerusi pengambilan UPU bagi 2015


7 hingga 14 Julai 2015 (Tarikh pendaftaran adalah jangkaan sahaja, dan tertakluk kepada perubahan)


Hebahan keputusan kemasukan STPM/Setaraf menerusi pengambilan UPU bagi sesi Akademik 2015/2016



Minggu ke-2 Ogos 2015


Pendaftaran Pelajar bagi kemasukan STPM/Setaraf melalui UPU bagi sesi Akademik 2015/2016


1 hingga 2 September 2015 (Tarikh pendaftaran adalah jangkaan sahaja, dan tertakluk kepada perubahan)


Hebahan keputusan rayuan kemasukan STPM/Setaraf menerusi pengambilan UPU bagi sesi Akademik 2015/2016


6 hingga 12 September 2015 (Tarikh hebahan adalah jangkaan sahaja, dan tertakluk kepada perubahan)


Pendaftaran Pelajar rayuan bagi kemasukan STPM/Setaraf melalui UPU bagi sesi Akademik 2015/2016


17 September 2015 (Tarikh pendaftaran adalah jangkaan sahaja, dan tertakluk kepada perubahan)






**** Link untuk Senarai Laman Web Kemasukan Ke IPTA
http://akubudakkayu.blogspot.my/2015/09/laman-web-kemasukan-ke-institut.html
 

pSSS: akak kau mendoakan yang terbaik untuk adik-adik akak ni..^_^


p/S: berbanyak Maaf dipinta jika saya lambat membalas komen Anda & Terima Kasih..^_^


Tarikh UPU seterusnya untuk tahun 2016/2017 dan untuk komen-komen seterusnya sila ke laman post ni >>>>>>>>> http://akubudakkayu.blogspot.my/2016/01/tarikh-tarikh-penting-upu-20162017.html

242 ulasan:

  1. salam jemput join segmen di blog saya http://www.vitaminuntuksemua.my/2015/02/segmen-jom-tonton-video-by-farahamzah.html

    BalasPadam
  2. Salam, bila tarikh utk rayuan bgi lepasan stpm...maaf klu terlepas pandang

    BalasPadam
    Balasan
    1. takpa..untuk rayuan Ira just klik butang rayuan masa keluar result upu nanti..dan tarikh untuk kputusan rayuan pada 6 hingga 12 September 2015 ..semoga keputusan pertama UPU Ira trus dapat course yg Ira nak,.gud luck..^_^

      Padam
    2. Assalam.. mmber ada tanya..
      cntoh mcm situation Ira. Ni dia daa buat rayuan tuu, tapi bukan rezeki dia, tak dapat jgk. dengarnya kalau nk smbung jgk Degree ade yg sesi Feb, tapi macam mane nak mohon? sama mcm 1st time mohon kan? tarikh² penting dia.. cmne pula yee?

      Padam
    3. untuk permohonan pengambilan ke dua kebiasaanya bukan melalui upu..awak kena mohon melalui laman web universiti yang awat minati tu,.pergi ke mana-mana laman web permohonan kemasukan universiti yang awak minat, dari situ awak tahu langkah seterusnya yg awak perlu buat..

      Padam
    4. Sis, untuk ambilan next year bila ya ?

      Padam
  3. Akak saya nak tumpang tanya bila boleh saya membuat pengemaskinian bagi kemasukan SPM/setaraf ke IPTA menerusi pengambilan UPU bagi sesi akademik 2015/2016?

    BalasPadam
    Balasan
    1. lepas awak dapat result spm awak dah terus boleh kemaskini..

      Padam
  4. dan kenapa uitm tidak boleh didaftar menerusi upu. yang ada hanya sebilangan jenis Universiti seperti UniMap, UMP, UPM.

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh..ada la dik,,cuba adik tengok balik..akak ada isi yang adik akak punyer..ada jer UiTM

      Padam
  5. assalam akak nak tanya sikit.....baru jak tadi aq kemaskini akaun upu ku, aq dapati permohonan utk kemasukan ke IPTA x ada dah, yg tinggal cuma permohonan utk ke poli jak....kenapa tuu yaa?;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh jer dik..just klik kat Sistem Permohonan Kemasukan ke IPTA/Politeknik Premier..
      cepat yer sebab permohonan tu sehingga pukul 4 petang ni..
      gud luck..^_^

      Padam
  6. maaf mengangu...cuma nak tnya bila keluar keputusan upu untuk stpm dan setaraf yew...

    BalasPadam
    Balasan

    1. Hebahan keputusan kemasukan STPM/Setaraf menerusi pengambilan UPU bagi sesi Akademik 2015/2016 pada Minggu ke-2 Ogos 2015...

      gud luck..^_^

      Padam
  7. maaf mengangu...cuma nak tnya bila keluar keputusan upu untuk stpm dan setaraf yew...

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum kak, tumpang tnya, utk upu ni kita dpt tawaran utk satu u je eh?

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikummusalam..ye dik, kita hanya dapat satu tawaran u dengan satu kos sahaja..

      Padam
  9. assalamualaikum ukhti.. ana nok nanye, if tak ditawarkan ke mana2 ipta n nak buat rayuan, cemane prosedurenye ye?? bagi lpasan spm.. syukran ukhti

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikummusalam..nanti bila awak dah chek keputusan upu, n jika tak ditawrkan tempat, just tekan tempat bahagian rayuan..automatic akan dimasukkan ke dalam senarai rayuan

      Padam
  10. Hi akak. Nk tnya ttg stpm/setaraf. If progrm yg dmohon ada intervw/ ujian btulis, adakh tarikh intervw/ ujian btulis akn diinform mnerusi email @kita perlu chek sdri? If chek sdri, dmna nk chek?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kebiasaanya kte akan diinform jika terdapat interview..tetapi lebih baik awk selalu update dgn portal upu..
      Good Luck..^_^

      Padam
    2. Awak kena selalu update dgn portal upu dan portal kemasukan universiti sbb ada juga yang tidak di inform

      Padam
    3. Awak kena selalu update dgn portal upu dan portal kemasukan universiti sbb ada juga yang tidak di inform

      Padam
  11. Salam kak, bila boleh buat rayuan untuk spm/setaraf ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rayuan boleh dibuat selepas keputusan upu diumumkan..akan ada link untuk buat rayuan..
      Good Luck..^_^

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    3. Akak baru dapat tahu yang rayuan boleh mula dibuat pada 15 mei 2015..

      Padam
  12. maaf bertanya. kalau rayuan ipta masuk dalam bulan jun ya? kalau ambilan pertama awal bulan jun ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pelajar kemasukan pertama d jangka masuk pada minggu pertama bulan jun..dan pelajar rayuan di jangka masuk pada pertengahan jun selepas keputusan di ketahui pada minggu kedua bulan jun..jangan lupa selalu update dgn portal upu..

      Padam
    2. oh okay terima kasih. sebab ada yang kata rayuan ipta masuk dalam bulan ogos.. btw terima kasih. very useful hehe

      Padam
  13. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  14. Salam kak..jika tidak silap saya,dulu rayuan boleh dibuat di setiap portal rasmi universiti itu sendiri...tahun ini prosedur trsebut masih boleh dilakukan atau Han semata e-rayuan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rayuan boleh mula di buat mulai 15 mei sehingga 25 mei ini melalui portal upu

      Padam
    2. rayuan boleh mula dibuat pada 15 mei
      http://akubudakkayu.blogspot.com/2015/05/rayuan-ke-iptarayuan-politeknik-premier.html

      Padam
  15. Salam kak. Saya tlps bg pmohonan fasa 1 upu lpsn asasi. Boleh x kalau saya mohon pada fasa 2 3jun ini .?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekadar yang akak tahu..fasa 2 hanya untuk kemaskini setelah kita mendapat result penuh asasi atau matrikulasi..
      Kenapa sampai boleh terlepas ni..
      Cuba awak hubungi pihak upu..

      Padam
  16. salam..nak tnya kputusan upu 2015/16 bg lpasan spm di politeknik konvensional dan ilka bila??

    BalasPadam
    Balasan
    1. keputusan dijangka pada 15 mei 2015...

      Padam
  17. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  18. Asalam akak sya x ada dpat tawaran dari ipta/politaknik premir. Adakah sya berpeluang mendpat tawaran dari politaknik konvensional/ILKA .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dapat atau tak akak tak tahu, yang penting awak dah mohon kan upu politeknik?..kita tawakal..
      Rezeki ni luas, kalo bukn politeknik..awak bolh mohn bljr kat tempat lain..

      Padam
  19. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kebiasaan result yg digunakan adalah result kseluruhan @ cgpa..awak perlu hubungi pusat asasi awak untuk memaklumkan hal ini..

      Padam
  20. as'salam kak...saya nk tahu bila lagi saya dpat dftar untuk kemasukan politeknik...sebab saya trlupa untuk isi borang kemasukan n keputusan upu telah keluar....adakah saya perlu tunggu tahun hdapan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Permohonan upu @ politeknik kebiasaanya adalah pada awal tahun..contohnya pada tahun ini pada awal januari..awak perlu selalu tengok portal upu

      Padam
  21. akak, kalau utk pelajar rayuan tarikh semakan minggu kedua itu jangkaan tarikh nya bila ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mengikut jangkaan adalah pada minggu ini atau awal minggu hadapan

      Padam
  22. Salam kak, saya dah buat rayuan upu. Semakan rayuan bila keluar ya? Saya confius. TQ 😊

    BalasPadam
    Balasan
    1. maybe dalam minggu ni untuk rayuan lepasan spm

      Padam
  23. Akak ,upu untuk lepasan spm ada fasa ke 2 tak? :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. fasa 2 aper yer?
      jika update fasa 2 sudah lepas, keputusan upu spm pun sudah keluar

      Padam
  24. Akak. Macam mana nk buat rayuan kemasukan upu panggilan ke dua kak?? Bila tarikh tutup rayuan ke um??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Awak lepasan asasi/matrikulasi ker?

      Padam
    2. Lepasan spm. Saya tak dapat mana2 upu. Nk mintak rayuan um. Macamana ya?

      Padam
    3. Rayuan um melalui um sndri..setakat yg akak tahu um xbyk program diploma..um.popular dengan program asasi

      Padam
  25. Akak , kalau dapat kolej komuniti , boleh tak kita mohon rayuan untuk politeknik? Saya nak masuk poli bukannya kolej komuniti .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Keputusan permohonan adalah berdasarkan apa yang dimohon dan kelayakan kita..
      Mungkin awak ada mohon kolej komuniti dan mungkin itu yang terbaik untuk awak..
      Jika sudah mendapat tawaran apa2 pun melalui upu, awak sudah tidak boleh membuat rayuan melalui upu..
      Rayuan melalui politeknik itu sendiri, tak tahu la boleh atau tak..

      Padam
  26. Salam..tarikh kemaskini fasa 2 stpm/setaraf mmg 1-6 Mei ehh??...klu dh terlepas mcm mana ehh??

    BalasPadam
    Balasan
    1. kenapa smpai terlepas, try kemaskini fasa 2 untuk lepasan asasi dan matrik pada 3 hingga 9 Jun 2015..kalau tak dapat..try la berhubung dgn upu..

      Padam
    2. biasanya jika tak update masa fasa 2, dia akan guna yang permohonan fasa 1..

      Padam
  27. Salam..tarikh kemaskini fasa 2 stpm/setaraf mmg 1-6 Mei ehh??...klu dh terlepas mcm mana ehh??

    BalasPadam
  28. salam akak saya ad dpt twran dr poli tp saya tolak....saya jgk ad wat rayuan ad kemungkinan tak saya diterima tp kos yg lain lar....

    BalasPadam
    Balasan
    1. kenapa sampai tolak tawaran yang diberikan..
      yang tu akak tak pasti, itu bergantung pada bahagian pengurusan politeknik

      Padam
  29. salam akak saya ad dpt twran dr poli tp saya tolak....saya jgk ad wat rayuan ad kemungkinan tak saya diterima tp kos yg lain lar....

    BalasPadam
  30. Salam, kak,boleh x saya tahu bila UPU akan bukak untuk permohonan seterusnya? Sy bercadang nk apply UPU untuk intake seterusnya.harap kak leh reply.TQ

    BalasPadam
    Balasan
    1. Upu dibuka pada awal tahun..insyaAllah next sesi pada januari 2016

      Padam
  31. salam .. kak sy nak tny .. bila tarikh permohonan upu fasa kedua utk lpsan spm? untuk kemasukan bulan november 2015

    BalasPadam
    Balasan
    1. Upu hanya dibuka pada awal tahun tiap tahun..next sesi insyaAllah pada januari 2016..
      Uitm ad kmasukan pada november tapi kna mohon under uitm bukan upu

      Padam
  32. asalammualikum kak nak tanya bila kemasukan ikm bagi pengambilan upu kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam..setahu akak ikm bukan dibawah upu..bukan ker kena mohon under ikm sendiri

      Padam
  33. Assalamualaikum,Akk untuk permohonan intake seterusnya upu bg lepasan spm adakah sye prlu beli no pin baru untuk permohonan intake setrusnya?

    BalasPadam
  34. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  35. Slmat tngah hari kak. Nak tnya ne. .bleh ka buat rayuan ke ums sdangkan saya pernah menduduki ujian medSi upsi baru2 ne?tapi x dapat panggilan temu duga. .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rayuan untuk upu boleh dibuat apabila awak tidak mendapat mana-mana tawaran dari upu

      Padam
  36. SAYA BDAK KV BLH MOHON KE KAK

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setahu akak upu untuk lepasan kolej vokasional pun ada..

      Padam
  37. SAYA BDAK KV BLH MOHON KE KAK

    BalasPadam
  38. salam akak nk tnya buat pemohonan baru cmna 2...saya xphm.sbb saya nk mohon poli bulan disember ny.nk beli no pin tu ad kategori ka?????

    BalasPadam
    Balasan
    1. No pin untuk upu hanya sekali setahun..politeknik pun mohon melalui upu

      Padam
    2. kalau xde no pin, then nk mohon untuk bulan november ni blh ke? no pin ade jual lagi ke??

      Padam
    3. mintak maaf Giyong Chy sebab akak tak perasan awak punyer komen..
      untuk intake november perlu mengikut syarat2 permohonan universiti itu sendiri..
      awak perlu ke portal kemasukan universiti yang awak mahu dan dari situ awak boleh tahu langkah seterusnya..

      Padam
  39. salam akak,tarikh bagi rayuan UPU ke kolej komuniti bila?bagi lepasan SPM

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang tu pun akak tak tahu..nanti tarikh dh kluar, portal upu akak update..pastikan Selalu update portal upu

      Padam
  40. salam akak nk tnya kalau yuran pengajian bgi uitm tu byar kemudian boleh x sebab x sempat la nk bayar n bukak bank islam sbb esok bank tutup mohon penjelasan tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hal tu bergantung pada pusat pengajian masing-masing. Lebih baik awak refer pada pengurusan masing-masing

      Padam
  41. Salam kak.. bila tarikh untuk permohonan kemasukan sesi kedua 2 bagi uitm?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pengambilan ke dua uitm bagi diploma d jgka pada bulan november

      Padam
    2. Tarikh permohonan belum keluar..awak perlu update dgn laman web kemasukan uitm

      Padam
  42. As salam nak ty kl nak mohon uitm krmasukan november bg lpsn spm2013 perlu beli no pin ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebelum ni kena beli no pin..sama jer kot untuk tahun ni

      Padam
    2. Salam kak.. Boleh sye tnye bile permohonan uitm intake november akan dibuka? N bile nombor pin boleh mula dibeli?

      Padam
  43. Salam kak....bila kemasukan fasa 2 lepasan spm?

    BalasPadam
    Balasan
    1. bulan november 2015 untuk diploma uitm

      Padam
  44. Salam kak.. sy terleka sehingga lupa untuk mengisi upu untuk pengambilan budak degree .. jika tak keberatan boleh kak bgtau sy bila tarikh buka permohonan pelajar degree akan dibuka semula?

    BalasPadam
    Balasan
    1. permohonan upu seterusnya pada awal tahun hadapan..

      Padam
  45. Salaam. Akak, saya sudah membuat prmohonan bagi lepasn STPM/SETARAF, cumanya dokumen yang saya sertakn tidak lengkap kerana result semester akhir saya baru keluar minggu lepas. Jadi bagaimana untuk saya sertakn dokumen2 ini kerana permohonan suah ditutup dn tidak bole dikemskini, huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. untuk hal itu awak cuba hubungi talian hotline upu kerana itu berkaitan dokumen-dokumen penting

      Padam
  46. as salam.akak pengambilan kedua uitm ada tak bagi lepasan spm?. Kalau ada bila boleh mohon?

    BalasPadam
    Balasan
    1. pengambilan seterusnya untuk diploma uitm adalah bulan november..oleh itu awak perlu alert dengan portal kemasukan uitm supaya tidak terlepas tarikh beli no pin..

      http://online.uitm.edu.my/

      Padam
  47. as salam.akak pengambilan kedua uitm ada tak bagi lepasan spm?. Kalau ada bila boleh mohon?

    BalasPadam
  48. nak tanya.. kalau nak buat rayuan masuk politeknik bulan disember ada ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. rayuan tu tidak pasti..permohonan mungkin ada..alert dengan portal pengambilan politeknik

      http://www.politeknik.edu.my/portalbpp/index.asp

      Padam
  49. salam , saya terlepas untuk permohonan degree intake sept ni . so bila ye untuk permohonan seterusnya ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kebiasaanya kemasukan degree adalah pada bulan september dan march..so, awak kena alert, dua atau tiga bulan sebelum tarikh tersebut untk memohon

      Padam
  50. Maaf sya bertnya. Kalau kita terlepas memohon dan kita ingin memohon semula kemasukan untk bulan berikutnya. Kita kne beli num upu tu untk kali ke 2 ke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. upu hanya setahun sekali sahaja kebiasaannya, jika awak terlepas untuk tahun ni, awak kena mohon untuk tahun depan dengan membeli no pin upu 2016 pada awal tahun 2016. jika untuk uitm diploma awak boleh tengok portal kemasukan uitm untuk tahu pengambilan seterusnya...

      Padam
  51. assalamualaikum, nak tanya, second intake upu berapa ari bulan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. second intake degree atau diploma?..untuk diploma kemasukan second intake adalah pada bulan november..

      Padam
    2. kak nk tanya kalau upu degree intake biasa awal tahun kan? biasanyaa semua u atau ada u tertentu je,harap dpt replyu

      Padam
  52. assalamualaikum, nak tanya, second intake upu berapa ari bulan?

    BalasPadam
  53. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  54. assalamualaikum, saya nak tanya cara nak masuk f6, sebenarnya saya dapat f6, tapi saya tolak pada awalnya, sekarang ni, kalau nak masuk f6 , saya kene buat rayuan dekat jabatan ke apa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. rayuan form 6 perlu dibuat dengan membuat permohonan secara online dan mengemukan segala borang yang diperlukan kepada jabatan pelajar negeri masing-masing. tapi dalam kes awak yang telah menolok tawaran, awak perlu menghubungi jabatan pelajaran negeri..

      Padam
  55. Nak Tanya saya pelajar lulusan diploma politeknik.
    Bagaimana Dan bila tarikhnya untuk daftar ke ipta
    Untuk pelajar diploma setaraf.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Program Artikulasi lulusan politeknik ke Institusi MTUN dan IPT disediakan kepada pelajar yang ingin menyambung pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Mudaa...dan tarikh daftar adalah sama untuk semua pelajar ijazah

      Padam
  56. Salam. Nk tanya, utk pelajar yang mengambil muet sesi julai 2015, bole tak mohon second intake U utk program ijazah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. result muet awak dijangka bila?..jika awak lepasan diploma uitm awak boleh terus mohon untk sambung ke degree uitm tanpa menunggu result muet..jika untuk universiti lain saya tidak pasti

      Padam
  57. jika terlepas dah tarikh jualan id unik, bila lgi blh beli unik id tersebut?

    BalasPadam
    Balasan
    1. jualan unit id upu (merangkumi semua universiti kecuali USM ) adalah pada awal tahun setiap tahun..jika untuk tiap universiti awak perlu rujuk portal kemasukan universiti itu sendiri

      Padam
  58. Salam kak . Untuk rayuan bulan 9 tu kena hntr jugak ke dokumen dokumen yg dperlukan mcm sbelum ni atau just kena apply through upu punya website je ? Thankyou 😁

    BalasPadam
    Balasan
    1. klik butang rayuan dan jika dia ada minta dokumen baru awak hantar

      Padam
  59. Kalau dapat usm boleh dapat upu lagi tak? Atau asing dua dua boleh dapat?

    BalasPadam
    Balasan
    1. depend on ur luck..ada yang dapat dua..ada yg dapat salah satu

      Padam
  60. Assalamualaikum kak, sy nak tnya, uia ada second intake tak utk akhir tahun ni? Kalau ada nak mohon cmne eh?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam..
      berkaitan uia saya kurang pasti ..
      rasanya lebih baik awak hubungi no hotline uia,,
      sorry..

      Padam
  61. hello..sya lepasan spm 2014 sya dpt tawaran poli premier sesi 2015 tapi sya tak pergi skerang sya buat lower 6 ....bolehkah sya masuk poli sesi disember 2015 ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. jika awk sudah tolak permohonan..awak kena mohon semula..

      Padam
  62. hello..sya lepasan spm 2014 sya dpt tawaran poli premier sesi 2015 tapi sya tak pergi skerang sya buat lower 6 ....bolehkah sya masuk poli sesi disember 2015 ?

    BalasPadam
  63. assalamualaikum, kak.. saya nak tanya kalau kita dah mohon uitm tapi tak dapat.. sekarang nak mohon balik untuk intake nov.. tapi no upu dah terhilang.. macam mana nak dapatkan no upu balik ye? mintak tolong sangat. terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikummusalam..
      setiap intake perlu menggunakan no pin berbeza..
      no pin boleh di beli di BSN

      Padam
  64. assalamualaikum. kak, saya lepasan spm 2013, kalau saya mohon kemasukan politeknik sesi disember 2015, bila tarikh kemasukan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikummusalam...

      Permohonan boleh dibuat dengan membeli No Unik ID berharga RM 15.60 di Bank Simpanan Nasional (kaunter atau perkhidmatan ATM).
      Borang permohonan akan dibuka di www.politeknik.edu.my mulai 10 Ogos 2015 jam 2.00 petang hingga 05 Oktober 2015...

      tarikh kemasukan akak tidak pasti..
      ni url kemasukan pelajar ke politeknik.. http://www.politeknik.edu.my/portalbpp/index.asp

      Padam
  65. assalamualaikum. kak, saya lepasan spm 2013, kalau saya mohon kemasukan politeknik sesi disember 2015, bila tarikh kemasukan?

    BalasPadam
  66. Hello kak..saya ada beli pin upu 2015 ..tapi saya tak pakai.. so boleh saya guna untuk isi permohonan rayuan atau mcm mana.. atu untuk merayu perlu beli pin baru?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rayuan hanya dibenarkan untuk pelajar yang telah membuat permohonan sebelum ini..
      untuk permohonan/pengambilan seterusnya kena beli no pin yang lain pula..

      Padam
  67. hai kak.. saya nak tanyam.saya ada beli pin upu ..tetapi rupannya saya silap ..jdi pin saya tidak digunakan..jadi saya boleh buat rayuan atau tidak ..atau saya perlu beli pin baru untuk permohonan upu

    BalasPadam
  68. Assalamualaikum akak. saya dpt tawaran ke kptm intake june haritu tp saya tak pergi. kalau nak mohon balik kptm tu, bulan berapa eh baru boleh masuk?

    BalasPadam
    Balasan
    1. yang latest masuk adalah pada julai 2015..tarikh seterusnya akak tidak pasti..
      ni URL untk permohonan : http://online.kptm.edu.my:8001/cms/smp/index3.php?l1=Application&l2=Online

      Padam
  69. assalamualaikum.nk tmpang tanya boleh tak kemasikini rayuan upu sbb sy nk tukar kos

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba awak tukar, kalo dibernarkan tukar maksudnya boleh..

      Padam
  70. Salam kak.ade tak permohonon kedua utk uitm buln 12 bagi program ijazah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kemasukan seterusnya ijazah uitm adalah pada bulan 3..permohonan seterusnya adalah pada hujung tahun ini atau awal tahun hadapan..awak perlu alert dengan portal kemasukan uitm..
      http://online.uitm.edu.my/index.cfm

      Padam
  71. Slm..jika kita menyemak permohonan kita melalui sms utk lepasan stpm.dan kita dmaklumkan kita tidak layak utk sesi 2015/2016..adkh kita tidak layak utk semua permohonan yg kita tlh mnta?

    BalasPadam
    Balasan
    1. lebih baik awak chek menggunakan laman web upu..itu lebih tepat..boleh terus buat rayuan jika permohonan tidak berjaya

      Padam
  72. As Salam
    Bila tarikh tutup nak buat rayuan ke upu ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rayuan ke IPTA bagi Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf dibuka untuk capaian mulai 11 Ogos 2015 jam 12.00 tengah hari sehingga 21 Ogos 2015 jam 4.00 petang di URL berikut :-
      https://online.mohe.gov.my/upu/onlineupu_2015_rayuan/

      Padam
  73. Assalam akak...sya dri diploma uitm...dpat sambung degree ke u lain tp still on the same course...boleh tak nk transfer credit nnt...

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikummusalam..bergantung pada universiti awak sendiri..cuba la mohon

      Padam
  74. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  75. Kak saya dapat tawaran upu bg lepas stpm. boleh tak saya tolak tawaran upu ni dan mohon kemasukan uitm utk awal tahun depan?????? tolong jwab pertanyaan saya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh jer..bergantung pada diri awak sendiri, kalau awak yakin next permohonan awak dapat kos yang awak minat, okey jer..solat istikharah dulu..mintak petunjuk

      Padam
  76. salam kak ..kalau sy tolak tawaran uitm utk ambilan sept ni ..bila pulak sy blh memohon utk upu ? kena tunggu setahun ke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. next permohonan pada awal tahun hadapan (maybe januari 2016)

      Padam
  77. salam kak ..kalau sy tolak tawaran uitm utk ambilan sept ni ..bila pulak sy blh memohon utk upu ? kena tunggu setahun ke ?

    BalasPadam
  78. as salam sis nk tny bila agaknya tarikh permohonan utk diploma bg lepasan spm 2011 ke bawah utk upsi akan dbuka?sis ad link x utk sy dpt alert tarikh pmohonan upsi dbukak?tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. kebiasaanya permohonan adalah pada awal tahun..awak kena tunggu next year kot
      ni lini : http://www.upsi.edu.my/index.php/kemasukan/diploma

      Padam
  79. as salam sis nk tny bila agaknya tarikh permohonan utk diploma bg lepasan spm 2011 ke bawah utk upsi akan dbuka?sis ad link x utk sy dpt alert tarikh pmohonan upsi dbukak?tq

    BalasPadam
  80. Assalamualaikum akak ..nak tanya untuk intake degree biler yew ..?? Sebab hari tu terlepas pandang nak isi sampai lupa nak mohon upu... perlu kew beli id kat bank tu ..sebab saya baru habis study diploma bulan 6 hari tu ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalamualaikum..next intake bulan 9 ni dan untuk tahun depan adalah pada bulan3..
      untuk permohonan akan dtg kna beli no pin yang lain..

      Padam
    2. Waalaikumusalam..Okay sis nur amalia..terima kasih ..pape nanti saya rujuk blog sis..good info.. :)

      Padam
    3. Untuk intake degre mac 2016, bila borang dibuka yee? Takut terlepas pandang lagi sekali πŸ˜“

      Padam
    4. untuk permohonan intake mac 2016 tidak perlu melalui upu rasanya sebab upu hanya buka pada awal tahun 2016.
      untuk permohonan ke universiti itu sendiri awak perlu rujuk portal kemasukan mana-mana universiti yang awak mahu dan perlu mengikut cara permohonan universiti itu sendiri..

      Padam
  81. Salam kak . Nak tumpabg tanya . Permohonan ikbn ambilan bulan 1 2016 bagi lepasan spm bila buka ye ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. akak dah try search..kemasukan seterusnya adalah pada bulan julai 2016

      Padam
  82. salam kak, kalau nak beli no pin upu utk kemasukan mac 2016 bila ye ? bila tarikh buka dan tutup ye ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. no pin dijual pada awal tahun..kemungkinan pada bulan januari 2016 atau disember 2015..kena selalu tengok portal upu

      Padam
  83. salam kak , betul ke second intake uitm ni dftar bulan 12??

    BalasPadam
    Balasan
    1. kemasukan diploma seterusnya adalah pada bulan november 2016

      Padam
  84. as salam.. betul ke permohonan uitm dah ditutup.. satu lagi mcm mana klau saya nak mohon uitm sri iskandar.. perlu isi di upu ke atau di portal uitm

    BalasPadam
    Balasan
    1. permohonan pengambilan kedua contohnya pengambilan pada bulan 3 (Ijazah) atau bulan 11 (Diploma) perlu rujuk di portal pengambilan uitm..dari situ awak boleh tahu tarikh pembelian no pin untuk pengambilan UiTM..

      Padam
  85. assalamualaikum kak..nak tanya kalau pengambilan utk degree bulan mac2016..lepasan matrikulasi 2014/2015 bileh appy ke utk uitm?? terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikummusalam..yang tu akak tak pasti..awak cuba berhubung dengan laman web kemasukan universiti itu sendiri..

      Padam
  86. assalamualaikum kak..nak tanya kalau pengambilan utk degree bulan mac2016..lepasan matrikulasi 2014/2015 bileh appy ke utk uitm?? terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikummusalam..yang tu akak tak pasti..awak perlu hubungi talian hotline UPU

      Padam
  87. Hi kak. Nak tanya permohonan ke ipta lepasan diploma hanya bukak pada awal tahun je ke? Only one session? And kalau saya tak masuk muet masa diploma, tapi saya ambik ietls. Boleh ke apply upu? Atau kena ambik muet dulu, baru boleh apply upu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. permohonan ke u di buka 2 kali setahu..untuk kemasukan akan datang adalah pada bulan mac2016..untuk bulan mac awak perlu ke portal kemasukan pelajar university yang awak minat..
      MUET atau IELTS bergantung pada universti, awak kena tengok syarat-syarat universiti

      Padam
  88. slm..nk tanya..utk memohon degree,ble bleh mohon?..n perlu bli no.pin ke?..n mohon dimana?..tq

    BalasPadam
  89. n ble permohonn dibuka yg ingin memohon degree pd intake sterusnya?..sbb saya cari tp xjumpa..hmmmm..tlg bls mesej saya ni..A.S.A.P!!..sbb saya mmg btol-btol ingin sambung bljr..saya lepasan matrik 14/15...semua kwn saya dh study...saya nk juga..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. next kemasukan adalah pada bulan MARCH 2016..
      tarikh permohonan adalah bergantung pada university itu sendiri..awak perlu ke portal kemasukan university yang awak berminat untuk mengetahu tarikh boleh mula memohon..
      perlu beli no pin atau tidak bergantung pada university itu sendiri..contoh UITM perlu beli no pin..

      Padam
  90. assalamualaikum kak. sy lepasan stpm 2014. sy dpt CGPA 3.0. muet sy band 3. tp sy xdpt upu baru2 ni. then rayuan pun xdpt. jd sy ingat nk apply uitm utk next intake bulan feb atau mac thun depan. kalau xsilap sy 29sept ni dh boleh beli nom pin. dan uni2 lain pulak ad certain tarikh dia kan. cuma sy nk tahu la, boleh atau tak kalau sy nk apply uitm, pada masa yg sama sy jugak apply uni2 lain. yelah, ad peluang semua nak grab kan. hehe. lagi satu, nnti kak amalina reply kot email sy tau, Nurhidayu611@yahoo.com. terima kasih :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. waaalaikummusalam..boleh jer Nur Hidayu..

      Padam
    2. bila tarikh ttp beli pin uitm intake mac tahun depan ye masih ttp atau masih buka lagi ,, dn klau dh beli pin terus ke web www.uitm.online ke sis ,, sy xthu tnya2 orng pon orng xnk kasi tahu xsalah bertanya kn hehhehe

      Padam
  91. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  92. Assalamualaikum kak. sy lepasan dploma politeknik 2014. ( mknikal pembuatan) tpi sy xdpt upu baru2 ni. then rayuan pun xdpt.Sblum tuh sy jgk dpt interview UPSI tpi xdpt jgk utk smbung pngajian....sy nk tahu tarikh penting UPU utk intake yg baru....sy arap sy dpt myambung pgajian sy

    sy arap kak amalina boleh eply kt email sy sitizubaidah222@gmail.com... tima kasih kak :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam..Upu adalah pada awal tahun tiap tahun (Kebiasaanya Januari)..
      awak juga boleh mohon melalui laman web kemasukan university itu sendiri untuk kemasukan mac nanti..

      Padam
  93. Jadi klu uitm tu beli no pin skrg kn?..pastu mohon ble bkk?..pastu,dpt keputusan bln 3?..pastu masih bleh mohon menggunakan keputusan matrik . 14/15 ke?..

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh menggunakan keputusan matrik atau tak, akak tak pasti, awak perlu tanya bahagian kemasukan UITM..pergi sahaja ke facebook bahagian kemasukan ke UiTM

      Padam
  94. Assalamualaikum..sis, nk tnye untk second intake ni ada tak buat ujian Medsi bg yg memohon course pendidikan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. setiap kemasukan sama sahaja seperti kemasukan sebelum ini,,syarat dia masih sama

      Padam
  95. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  96. Assalamualaikum kak.. Bg degree UM ad tak second intake..kalau ada biasanya bulan berapa yer..??

    BalasPadam
    Balasan
    1. pergi ke laman web kemasukan ke UM..disitu awak dapat tahu tarikh kemasukan dan syarat2

      http://akubudakkayu.blogspot.my/2015/09/laman-web-kemasukan-ke-institut.html

      Padam
  97. SALAM sis . nk tnya permohonan upu ke ipt setahun hanya sekali je ke ? kalau dh terlepas permohonan upu sesi 2015/2016 bila akn di buka lagi sy lepasan diploma ipt lain ,

    BalasPadam
  98. SALAM sis . nk tnya permohonan upu ke ipt setahun hanya sekali je ke ? kalau dh terlepas permohonan upu sesi 2015/2016 bila akn di buka lagi sy lepasan diploma ipt lain ,

    BalasPadam
    Balasan
    1. kemasukan melalui UPU hanya sekali setahun..UPU seterusnya pada januari 2016
      untuk kemasukan ke 2 perlu melalui laman web , hanya perlu ke laman web kemasukan IPT itu untuk tahu tarikh dan syarat2..

      http://akubudakkayu.blogspot.my/2015/09/laman-web-kemasukan-ke-institut.html

      Padam
  99. miss, ada UPU intake tak dalam bulan feb 2016

    BalasPadam
  100. Hi .. kak sy nak tny .. bila tarikh permohonan upu fasa kedua utk lpsan diploma? untuk kemasukan bulan February 2016

    BalasPadam